Important questions on latitude and longitude for SSC,CHSL,CGL, MTS, Govt Exams

  • 415

Important questions on latitude and longitude , Important questions on latitude and longitude for SSC, mcq on latitude and longitude upsc, latitude and longitude questions and answers pdf, multiple choice questions on latitude and longitude, latitude and longitude mcq with answers

Important questions on latitude and longitude

Today we are providing Latitude and Longitude Questions for all Govt Exam, Competitive Exam. If you are preparing for Exams like SSC CHSL, CGL, MTS, UPSC, Police, Defense, Air Force, Indian Navy,etc., then you must read this type of Questions for your practice.

Important questions on latitude and longitude – multiple choice questions on latitude and longitude

1. To locate exact places on the earth, one must look at
a. the intersecting lines of latitude and longitude
b. the lines of latitude only
c. the lines of longitude only
d. a neighboring area to describe the location

2. Latitude lines on a globe run from
a. north to south
b. east to west
c. north to east
d. south to west

3. _______ lines on a globe run from east to west.
a. North pole
b. South pole
c. Latitude
d. Longitude


4. When measuring the lines of longitude, always begin with the _______, which represents 0 degrees.
a. South Pole
b. Equator
c. Prime Meridian
d. Latitude

5. On a globe, the Equator is the
a. 0 degree horizontal
b. Vertical, center line
c. 30 degree line
d. 180 degree line

6. When measuring the lines of latitude, always begin with the ______, which represents 0 degrees.
a. Prime Meridian
b. Equator
c. Longitude
d. North Pole

7. On a globe, the Prime Meridian is the
a. Horizontal, center line
b. Vertical, center line
c. 180 degree line
d. 15 degree line

8. We can find time with help of
a. longitude
b. a cardinal direction only
c. two degrees only
d. two sets of degrees and cardinal directions

9. Standard Meridian of India is
a. 82 degree 30 minute East
b. 40 degrees N, 120 degrees W
c. 20 degrees S, 160 degrees E
d. All of the above

10. Lines of longitude meet at
a. equator
b. degrees of a circle
c. tropic of cancer
d. north and south pole

Multiple choice questions on latitude and longitude for class 5th, 6th, 7th, 8th, 9th, 10th

This Question is also asked in Classes like 5th, 6th, 7th, 8th, 9th, 10th. latitude and longitude questions and answers pdf

For More Questions Click Here

Important questions on latitude and longitude

latitude and longitude Question Answer key

1-a
2-b
3-c
4-c
5-a
6-b
7-b
8-a
9-a
10-d

When measuring the lines of longitude, always begin with the _______, which represents 0 degrees.

Equator

To locate exact places on the earth, one must look at

the intersecting lines of latitude and longitude

Latitude lines on a globe run from

east to west

_______ lines on a globe run from east to west.

Latitude

On a globe, the Equator is the

0 degree horizontal

 On a globe, the Prime Meridian is the

 On a globe, the Prime Meridian is the

We can find time with help of

longitude

Important questions on latitude and longitude , Important questions on latitude and longitude for SSC, mcq on latitude and longitude upsc, latitude and longitude questions and answers pdf, multiple choice questions on latitude and longitude, latitude and longitude mcq with answers Important questions on latitude and longitude Today we are providing Latitude and Longitude Questions…

Important questions on latitude and longitude , Important questions on latitude and longitude for SSC, mcq on latitude and longitude upsc, latitude and longitude questions and answers pdf, multiple choice questions on latitude and longitude, latitude and longitude mcq with answers Important questions on latitude and longitude Today we are providing Latitude and Longitude Questions…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *